Nederlanders sparen het liefst voor vakantie en een nieuwe auto

02-11-2023

Nederlanders sparen het liefst voor vakantie en een nieuwe auto

Bijna de helft van de Nederlanders spaart om een financiële buffer aan te leggen. En 38,4% van de Nederlandse bevolking zet geld opzij om lekker op vakantie te kunnen gaan. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingswebsite Slimster.nl.

Een nieuwe auto blijkt ook een populair spaardoel voor Nederlanders. Een op de vijf spaarders houdt geld achter de hand om op termijn een nieuw voertuig te kunnen kopen. Het verbouwen van een woning is eveneens een populaire bestemming voor het spaargeld. Uit het onderzoek blijkt dat 18,7% van de spaarders geld opzijzet voor bijvoorbeeld een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer. Het is verder opvallend dat 15,6% van de Nederlanders helemaal nergens voor spaart.

Het onderzoek maakt ook een verdeling gemaakt tussen mannen en vrouwen. Hieruit blijkt dat een op de vier mannen spaart voor een auto terwijl dit percentage met 17% een stuk lager ligt bij vrouwen.

Het blijkt bovendien dat jongere mensen andere spaardoelen hebben dan ouderen. Zo spaart 25% van de twintigers voor een nieuwe woning terwijl dit percentage onder dertigers slechts 15% bedraagt. Het onderzoek wijst tevens uit dat dat 25% van de vijftigers en zestigers helemaal nergens meer voor spaart.

Het onderzoek heeft ook een onderscheid gemaakt tussen provincies. Hieruit blijkt dat spaargeld opzijzetten voor het verduurzamen van een woning het meest populair is in Limburg terwijl nergens in Nederland zo veel geld wordt gespaard voor het realiseren van een nieuw interieur als in Overijssel. En de mensen die het meeste geld op hun spaarrekening zetten om lekker op vakantie te kunnen gaan, wonen in Utrecht en Noord-Holland.

Ben jij iemand die niet meer weet waarvoor je spaart? Misschien vind je hier wat inspiratie: 7 populaire dingen om voor te sparen en wat ze kosten.

Bron: Slimster