Financiële buffers: hoe staat Nederland ervoor?

24-05-2024

Financiële buffers: hoe staat Nederland ervoor?

Hoe zit het met de Nederlandse appeltjes voor de dorst? Met een financiële buffer ben je altijd voorbereid op onverwachte uitgaven. In dit artikel nemen we een kijkje in de Europese financiële buffers, met dank aan het CBS. Conclusie: sparen doet ertoe.

Nederlanders grootste financiële buffer 

Een financiële buffer bestaat uit spaargeld, beleggingen en pensioengeld. Uit onderzoek van kredietverzekeraar Allianz Trade blijkt dat Nederlanders de grootste financiële buffer hebben van Europa. Met een gemiddelde financiële buffer van €152.520 spannen we de kroon. Na Nederland volgen België, Frankrijk en Duitsland. Onderaan de lijst vinden we Portugal met een gemiddelde buffer van €880. Goed om te weten: dit zijn gemiddelde bedragen per land, inclusief hoge en lage uitschieters. 

Gemiddeld vermogen: €260.700

Terug naar Nederland. Volgens onderzoek van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft het gemiddelde Nederlandse huishouden een vermogen van €260.700. Dit is hoger omdat het CBS de eigen woning meetelt. De mediaan (de waarde in het midden van de dataset) is €87.300. De helft van de huishoudens heeft dus een hoger vermogen dan de mediaan, de andere helft zit eronder.

Potjes per provincie

Wie hebben er volgens het CBS het minste spaargeld? Dat zijn de inwoners van de provincie Groningen met een gemiddeld vermogen van €170.100; de mediaan ligt hier op €42.100. Daarna volgen de Limburgers. De provincies Noord-Holland en Utrecht nemen de leiding als het gaat om de hoogte van het vermogen. In Bloemendaal en Laren zijn maar liefst drie op de tien huishoudens miljonair, met een gemiddeld vermogen van respectievelijk €663.300 en €640.100.

Pensioengeld basis voor buffer

Waar komt die hoge buffer vandaan? Dat is volgens Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade, vooral te danken aan het sterke Nederlandse pensioenstelsel. Maar daar hoort wel een kanttekening bij. Geeroms: “Als we kijken naar de laatste tien jaar, dan zien we een duidelijke terugval. Pensioenfondsen moesten kortingen doorvoeren. Ook de inflatie van de laatste jaren heeft ‘het appeltje voor de dorst’ van de Nederlanders bovengemiddeld hard geraakt.”

Groei financiële buffers

Het rapport van Allianz geeft ook aan waardoor de buffers in Europa het hardst groeien: door toenemende opbrengsten uit rente en door het sparen van geld dat binnenkomt. Nederland en Finland spannen de kroon als het gaat om het innen van rente. Duitsland en Oostenrijk zijn nummer 1 in het sparen van ‘nieuw’ geld dat binnenkomt. Sparen doet er dus toe.

Rol van inflatie

Helaas gooide inflatie roet in het eten in de afgelopen jaren. Volgens Johan Geeroms was het reële rendement in Nederland in het jaar dat de oorlog uitbrak in Oekraïne (2022) -24,7%. “Dat was het grootste waardeverlies binnen de EU dat jaar. Die volatiliteit is een logisch gevolg van de effectenbeurzen waar het vermogen wordt geparkeerd. De kans op goede en slecht jaren is groter. Over de langere termijn gezien hebben de Nederlanders en de Finnen zoveel meer rendement gemaakt dan de klassieke spaarders als Duitsland en Oostenrijk. Ik zie geen reden om aan te nemen dat dat in de toekomst anders zal zijn. Voor de groene en digitale transformaties is veel kapitaal nodig. Als nieuwe generaties hier goed op inspelen is de kans reëel dat ze nog beter presteren dan hun voorgangers.” 

Bron: CBS, Allianz