Hoe spaart Nederland?

Buffer opbouwen belangrijkste reden om geld opzij te zetten

Uit dit onderzoek zijn enkele opmerkelijke feiten naar boven gekomen. Wist u bijvoorbeeld dat minder dan de helft van de Nederlanders een vast bedrag per maand spaart? Daarnaast geeft ongeveer een derde aan minder dan €5.000 op hun spaarrekening te hebben staan. De respondenten van het onderzoek zeggen voornamelijk geld opzij te zetten om een buffer op te bouwen, iets wat steeds belangrijker wordt vanwege de stijgende pensioenleeftijd en strengere hypotheekeisen. Andere populaire spaardoelen zijn speciale gebeurtenissen zoals een bruiloft (38%), een huis (16%) en voor een pensioen (15%). De verschillen tussen mannen en vrouwen zijn nagenoeg gelijk, alhoewel relatief meer mannen (1 op de 5) dan vrouwen (1 op de 10) spaart voor een pensioen.

LeasePlan Bank Spaaronderzoek - spaarbedrag per maand

Verder heeft LeasePlan Bank ook onderzoek gedaan naar verschillen tussen Nederlandse en Duitse spaarders. Zo zijn Nederlandse consumenten bijvoorbeeld veel meer gewend aan online bankieren; 96% van de Nederlanders doet aan online bankieren terwijl ‘slechts’ 84% van de Duitsers dit doet. Daarnaast gebruikt 7 op de 10 van de Nederlanders een mobiele app om zijn bankzaken te regelen, terwijl minder dan de helft van de Duitse consumenten mobiel bankiert.

Bekijk de infographic (PDF)

LeasePlan Bank wilt het makkelijker en leuker maken voor hun klanten om voor zowel voor kleine als grote spaardoelen te sparen. Zo investeert de online spaarbank momenteel in een vernieuwde website met handige rekentools en een verbeterde Sparen App met nieuwe functionaliteiten. 

Week van het Geld
Toch kan moderne technologie maar voor een deel bijdragen aan een stabiele financiële toekomst. Hier komt ook een goede financiële planning bij kijken. Omdat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met het opdoen van financiële kennis en vaardigheden draagt LeasePlan Bank dit jaar bij aan de financiële educatie van kinderen. Tijdens de Week van het Geld (12 t/m 16 maart) zullen medewerkers van LeasePlan Bank vrijblijvend gastlessen verzorgen op basisscholen om kinderen op een leuke manier te leren omgaan met geld en met sparen. Houd daarom onze social media kanalen goed in de gaten voor meer updates!