Inspiratie

Interview met The Budget Life: tips om te sparen en te budgetteren voor je vakantie - Deel 1 van 2

07-07-2022
Interview met Nicole van Roekel - The Budget Life

Dagbudget opstellen, vakantiebudget berekenen en meer

Ga je bijna op reis of ben je nog druk aan het sparen voor je vakantie? Of misschien heb jij dit spaardoel al gehaald, maar kun je nog wat hulp gebruiken bij het maken van een dagbudget of vakantiebudget. Omdat wij sparen voor jou leuker en makkelijker willen maken, spraken we met Nicole van Roekel, oprichtster en blogster van The Budget Life. Nicole geeft je in dit interview allerlei nuttige tips over het opstellen van een vakantiebudget, sparen voor je vakantie en het opstellen van een dagbudget voor jou of voor je gezin. 

Hieronder lees je het eerste deel van het interview met Nicole. In deel twee - binnenkort online - spreken we haar over geld besparen bij het boeken van accommodaties en vluchten, vakantie-uitgaven waarop je kunt besparen en hoe je spaart voor een wereldreis. 

Hoe vaak ga je op vakantie per jaar?

Door de coronacrisis ben ik de afgelopen tijd een stuk minder vaak op reis gegaan dan voorheen. Daarvoor ging ik in ieder geval vier tot vijf keer per jaar er tussenuit. Ik ga liever vaker korter op reis, dan eens per jaar voor een langere tijd. Door kort op reis te gaan, kan ik het makkelijker tussen het werken door opdelen en verspreiden over een jaar.

Wat betekent reizen voor jou?

Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Ik houd ervan om plekken en landen te ontdekken waar ik nog nooit ben geweest, verschillende culturen te ervaren. En ik kan erg genieten van de zon. Het is misschien een cliché, want wie houdt er nou niet van reizen? Het is voor mij de ultieme ontspanning. Ik ben namelijk niet zo goed in niks doen als ik thuis ben. Dan is er altijd wel wat te doen. Maar als ik op reis ben, kan ik wel opeens een boek uitlezen. En na een week vakantie kan ik er weer helemaal tegenaan. Dan heb ik nieuwe energie.

Wanneer was je eerste zelf gefinancierde vakantie en waar ging je toen heen?

Toen ik 16 was. Een tijd terug, maar ik weet het nog goed. Samen met vriendinnen kamperen op een camping vlakbij huis. Onze eerste vakantie zonder ouders en die we helemaal zelf hadden betaald. Daar moest ik toen wel echt flink voor sparen. Dat deed ik met het geld dat ik verdiende met mijn bijbaantje in een restaurant.

Waarschijnlijk zijn de uitstapjes die je nu maakt een stuk duurder. Hoeveel geld heb je nu ongeveer nodig voor een vakantie?

Het ligt er vooral aan waar je naartoe gaat. Vakanties zijn een stuk duurder geworden sinds de coronacrisis, ook als je in Nederland blijft. Wil je wel vliegen, dan betaal je daar ook fors meer voor. Ik reken al snel tussen de 25 en 50 procent meer voor m’n vakanties dan twee jaar geleden. Ik ga bijvoorbeeld elk jaar één week met mijn zusje naar een zonnige bestemming. Lekker luieren op een all-inclusive resort. Dat lukte ooit voor 500 euro, inclusief vliegtickets! Maar voor dit jaar zijn we daar zo’n 800 euro per persoon voor kwijt.

''Wil je wel vliegen, dan betaal je daar ook fors meer voor. Ik reken al snel tussen de 25 en 50 procent meer voor m’n vakanties dan twee jaar geleden."

Hoe bekostig jij je reizen en hoe lang van tevoren begin je met sparen?

Ik ben een fan van aparte spaarpotjes. Vaak weet ik al een paar maanden van tevoren waar ik in het jaar heen wil. Dan maak ik spaarpotjes voor de verschillende vakanties en zorg ik ervoor dat ik op tijd begin met sparen. Ik ben over het algemeen niet zo goed in geld uitgeven, ja echt, want ik was vroeger best wel ‘gierig’. Als ik iets wilde kopen, dacht ik daar eerst lang en breed over na. Daarom heeft het me geholpen om geld opzij te zetten voor specifieke spaardoelen. Dan heb ik geen moeite om het uit te geven, want ik weet waar het voor is.

Ik ben dit jaar drie weken naar Mexico geweest met een vriendin, dat was een mooie reis. Ook wel aan de prijzige kant. Ik had hier 2500 euro voor opzij gezet. Daarvoor was ik zeven maanden eerder gestart met sparen. Voor spontane weekendjes weg heb ik het geld wel op mijn spaarrekening, maar ik kan het iedereen aanraden om voor een grote reis op tijd te sparen in een apart digitaal spaarpotje.

Hoe bereken jij je vakantiebudget?

Het ligt aan het land, maar als je een reis maakt voor langere tijd vind je vaak wel indicaties voor dagbudgetten op verschillende reisblogs. Dat dagbudget vermenigvuldig je met het aantal dagen dat je op vakantie gaat. Voor mijn vakantie naar Mexico heb ik bijvoorbeeld goed uitgezocht waar ik financieel rekening mee moest houden. Wat wel goed is om te weten is dat de budgetten die vermeld worden in blogs van 2020 soms achterhaald zijn. Na de coronacrisis zijn de kosten een stuk duurder geworden. Uiteindelijk hadden wij in Mexico ongeveer 20% meer dagbudget nodig dan we op het internet hadden gelezen.

Heb je een vast vakantiebudget per jaar?

Nee, dat niet. Ik heb de afgelopen twee jaar weinig uitgegeven en daarom geef ik dit jaar weer meer uit aan vakanties. En aan lekker uiteten gaan of terrassen. Een deel van mijn besparingen heb ik gebruikt om mijn starterslening voor mijn huis eerder af te lossen. Maar mijn vakantiebudget groeit ook mee met mijn inkomen. Daar heb ik hard voor gewerkt. Vijf jaar geleden kon ik nog niet doen wat ik dit jaar wel kan.

"Mijn vakantiebudget groeit mee met mijn inkomen. Vijf jaar geleden kon ik nog niet doen wat ik dit jaar wel kan."

Houd jij je aan een dagbudget op vakanties?

Globaal wel. In Mexico ging ik uit van 100 euro per dag, per persoon. Voor overnachtingen gingen we uit van gemiddeld 35 euro per persoon, per nacht. Dit budget hielden we in gedachte bij het boeken. Tijdens onze vakantie heb ik in de notities op mijn telefoon bijgehouden wat we elke dag uitgaven. Het was eigenlijk heel makkelijk om ons aan ons dagbudget te houden, dat komt vooral omdat we ons vooraf goed hadden ingelezen en voorbereid. Als je een dagbudget wil bepalen, houd dan ook rekening met wat je wel en niet belangrijk vindt voor een leuke vakantie. Waar ik slaap, interesseert me bijvoorbeeld niet zoveel, omdat ik daar toch maar weinig ben. Dat hoeft dan niet super luxe en duur te zijn. Maar wat ik wel belangrijk vind, is lekker eten. Daar ga ik dan niet op bezuinigen.

Heb je tips voor het opstellen van een vakantiebudget voor mensen met een gezin?

Kinderen zijn vaak iets goedkoper dan volwassenen bij het boeken van de accommodaties. Helemaal als je kind in een bedje bij jou op de kamer kan slapen. En voor het eten kun je voor kinderen ook minder rekenen dan voor volwassenen. Halveer daarvoor bijvoorbeeld je eetbudget. Hoe jonger je kinderen zijn, hoe lager de kosten op je vakantie.

Over Nicole van The Budget Life

Nicole van Roekel (28) begon elf jaar terug met het delen van budgettips op het internet. Haar blog, The Budget Life, werd al snel een succes. In 2015 schreef Nicole zich dan ook met haar blog in bij de Kamer van Koophandel. The Budget Life is een blog over besparen en persoonlijke financiën. Nicole laat op haar blog ook zien hoe zij haar inkomsten probeert te vergroten door passieve verdienmodellen en haar ondernemingen. Naast blogger is Nicole ook actief als freelance online marketeer. Met haar tips hoopt Nicole haar lezers te helpen bij het realiseren van hun droomleven.

Meer lezen over geld (be)sparen

Met deze 4 spaartips lukt het je om goed te sparen en je spaardoelen te behalen - óók in de zomermaanden
Wat kun je nog meer met je vakantiegeld doen? Dat lees je in ons blog Slim budgetteren: je vakantiegeld besteden aan deze 7 dingen
Wil je ook doelgericht sparen? Lees dan ons blog: Stappenplan voor het opstellen en behalen van je spaardoelen

Of neem een kijkje in ons blogoverzicht.