Inspiratie

Voorjaarsschoonmaak voor je financiën

13-04-2022

De dagen worden langer, de bloemen staan in bloei en de zon laat zich steeds vaker van haar beste kant zien. Tijd voor een lenteschoonmaak! En als je het goed aanpakt, dan hou je er meer dan alleen een schone woning aan over. Met de juiste trucs kun je namelijk heel wat geld besparen als je niet alleen je huis, maar ook je financiën op orde brengt. In dit blog leggen we je uit hoe je de bezem door je geldzaken haalt. 

Hoe motiveer ik mezelf om te beginnen aan een (financiële) schoonmaak? 

  • Stap-voor-stap 
    Het lijkt misschien onbegonnen werk: je hele woning op orde brengen of al je rekeningen, contracten en abonnementen controleren. Deel het daarom op in behapbare taken die je kunt verspreiden en afvinken. Het is beter (en makkelijker) om de ene taak na de andere op je te nemen, in plaats van alles tegelijk.

  • Opruimen als wedstrijd 
    Ben je een fanatieke speler? Gebruik deze eigenschap om je te motiveren bij het opruimen. Zoek een tegenstander: dit kan je partner of een vriend(in) zijn. Bepaal dan de regels van het ‘spel’. Wie bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd meer heeft gedaan, is de winnaar. 

  • Laat je inspireren
    Word je afgeleid door je mobiel of ga je liever Netflixen? Probeer dan te kijken naar inhoud die je motiveert om op te ruimen: dat kan de Netflix-serie van Marie Kondo zijn, maar ook YouTube-video's of blogposts over dit onderwerp. Misschien slaat op een gegeven moment de vonk over en wil je zelf aan de slag gaan.

Zet je oude spullen om in geld
Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om een voorjaarsschoonmaak te houden, overweeg dan hoe je daar dubbel van kunt profiteren. Als je tijdens het opruimen spullen tegenkomt die je niet meer nodig hebt, kun je er vaak nog wel iets aan verdienen. Op die manier krijg je ook een overzicht van je huishouden. Zo voorkom je de neiging om dingen op te bergen en ze, volgens het spreekwoord ‘uit het oog, uit het hart’, te vergeten en onnodig nieuwe dingen te kopen.

Creëer orde in de wirwar van bonnetjes en facturen
Je kunt de lenteschoonmaak ook gebruiken om een frisse wind door je administratie te laten waaien en je (online) papierwerk op te ruimen. Heb je nog onbetaalde facturen liggen? Dan is dit hét moment om de lucht te klaren en alle openstaande rekeningen te betalen - dit zal je ook helpen om achterstallige boetes te voorkomen. En als je dan je facturen en bonnetjes goed ordent, zodat je indien nodig meteen aanspraak kunt maken op garantie, voorkom je ook overbodige aankopen.

Wil je meer inzicht in je inkomsten en uitgaven? In dit blog vertellen we hoe je grip op je geld krijgt.

Bespaar door van provider te veranderen
Als je al bezig bent om je administratie op orde te brengen, waarom controleer je dan niet tegelijkertijd je contracten? Of het nu gaat om je energielevering of je vaste internettarief - kijk of je echt de voordeligste aanbieders hebt gekozen. Zo kun je de looptijd van je contract nagaan en zien wanneer het tijd is om op zoek te gaan naar een nieuwe aanbieding. Misschien profiteer je dan ook nog van een welkomstbonus.

De financiering van je huis opschonen
Als je in het bezit bent van een eigen huis, zijn er mogelijkheden om te besparen op je hypotheek. Dit kun je het beste bespreken met de hypotheekadviseur van jouw bank. Die adviseert je bijvoorbeeld om de rente aan te passen, extra premie te storten, extra af te lossen of alsnog NHG aan te vragen.
 
Financiële rust
Deze tips kunnen je helpen om een start te maken aan de voorjaarsschoonmaak. Dit zorgt immers niet alleen voor een schoon huis en wellicht meer geld op je rekening, maar maakt ook je hoofd leeg! Wat ook voor rust en zekerheid zorgt voor je financiële situatie, is het hebben van een spaarbuffer. Lees hier meer over in ons blog: Hoeveel spaargeld heb ik als buffer nodig? 

Meer lezen over (hoe anderen) financiële doelen stellen en behalen? Neem dan een kijkje in ons blogoverzicht