Inspiratie

Voorjaarsschoonmaak: Financiën op orde krijgen

26-03-2024

De dagen worden langer, de bloemen staan in bloei en de zon laat zich steeds vaker van haar beste kant zien. Tijd voor een lenteschoonmaak! En als je het goed aanpakt, dan houd  je er meer dan alleen een schone woning aan over. Met de juiste trucs kun je namelijk heel wat geld besparen als je niet alleen je huis, maar ook je financiën op orde brengt. In dit blog leggen we uit hoe. 

Hoe motiveer ik mezelf om te beginnen aan een financiële schoonmaak? 

  • Doe het stap-voor-stap: Het lijkt misschien onbegonnen werk: je hele woning op orde brengen of al je rekeningen, contracten en abonnementen controleren. Deel het daarom op in behapbare taken die je kunt verspreiden en afvinken. Het is beter (en makkelijker) om de ene taak na de andere op je te nemen, in plaats van alles tegelijk.
  • Maak er een wedstrijd van: Ben je een fanatieke speler? Gebruik deze eigenschap om je te motiveren bij het opruimen. Zoek een tegenstander: dit kan je partner of een vriend(in) zijn. Bepaal dan de regels van het ‘spel’. Wie bijvoorbeeld binnen een bepaalde tijd meer heeft gedaan, is de winnaar. 
  • Laat je inspireren: Word je afgeleid door je mobiel of ga je liever Netflixen? Probeer dan te kijken naar content die je motiveert om op te ruimen: dat kan de Netflix-serie van Marie Kondo zijn, maar ook YouTube-video's of blogposts over dit onderwerp. Misschien slaat op een gegeven moment de vonk over en wil je zelf aan de slag gaan.

Nu je gemotiveerd bent om aan deze financiële voorjaarsschoonmaak te beginnen, laten we eens kijken naar wat concrete stappen die je kunt nemen.

Maak een financieel overzicht

Het is handig om te beginnen met het creëren van een duidelijk beeld van waar je geld naartoe gaat - dat is waar 'financiën bijhouden' om draait. Dit zal helpen bij het krijgen van grip op je geld en maakt het gemakkelijker om te identificeren waar besparingen mogelijk zijn.

→ Ben je klaar om stapsgewijs je financiële plan op te stellen? Voor een praktisch voorbeeld en handige tips, lees ons blog: Financiële planning maken in 3 stappen.  

Nu je een duidelijk financieel overzicht hebt gemaakt, ben je goed op weg in de voorjaarsschoonmaak van je financiën. Maar er is nog meer wat je kunt doen - het is tijd om naar budgetteren te kijken.

Budgetteer je belangrijkste uitgaven

Budgetteren kan intimiderend lijken, maar zie het als gewoon nog een andere manier om controle te hebben over je geld - of beter gezegd, grip op je uitgavenpatroon. Bepaal eerst wat je belangrijkste kostenposten zijn (zoals huur/hypotheek, boodschappen, etc.) en stel vervolgens realistische budgetten in voor elk daarvan.

Eén ding dat vaak wordt vergeten tijdens budgettering, is rekening houden met een financiële buffer. Het is altijd goed om wat geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven of noodsituaties.

→ Wil je meer weten over hoeveel je zou moeten sparen voor een goede financiële buffer? Lees dan ons blog: Hoeveel spaargeld heb ik als buffer nodig?

Zet je oude spullen om in geld

Als je eenmaal de beslissing hebt genomen om een voorjaarsschoonmaak te houden, overweeg dan hoe je daar dubbel van kunt profiteren. Als je tijdens het opruimen spullen tegenkomt die je niet meer nodig hebt, kun je er vaak nog wel iets aan verdienen. Op die manier krijg je ook een overzicht van jouw huishouden en voorkom je onnodige nieuwe aankopen. Wil jij nog meer tips over geld besparen? Lees dan ons blog met de belangrijkste (be)spaartips op een rij.

Creëer orde in de wirwar van bonnetjes en facturen

Je kunt de lenteschoonmaak ook gebruiken om een frisse wind door je administratie te laten waaien en je (online) papierwerk op te ruimen. Heb je nog onbetaalde facturen liggen? Dan is dit hét moment om de lucht te klaren en alle openstaande rekeningen te betalen - dit zal je ook helpen om achterstallige boetes te voorkomen. En als je dan je facturen en bonnetjes goed ordent, zodat je indien nodig meteen aanspraak kunt maken op garantie, voorkom je ook overbodige aankopen.

Bespaar door van provider te veranderen

Als je al bezig bent om je administratie op orde te brengen, waarom controleer je dan niet tegelijkertijd je contracten? Of het nu gaat om je energielevering of je vaste internettarief - kijk of je echt de voordeligste aanbieders hebt gekozen. Zo kun je de looptijd van je contract nagaan en zien wanneer het tijd is om op zoek te gaan naar een nieuwe aanbieding. Misschien profiteer je dan ook nog van een welkomstbonus.

De financiering van je huis opschonen

Als je in het bezit bent van een eigen huis, zijn er mogelijkheden om te besparen op je hypotheek. Dit kun je het beste bespreken met de hypotheekadviseur van jouw bank. Die adviseert je bijvoorbeeld om de rente aan te passen, extra premie te storten, extra af te lossen of alsnog NHG aan te vragen.

Financiële rust

Deze tips kunnen helpen bij de voorjaarsschoonmaak van je financiën en zorgen niet alleen voor een schoon huis en wellicht meer geld op je rekening, maar maken ook je hoofd leeg!

Nieuwsbrief Inschrijving

Wil je ook de spaar nieuwsbrief ontvangen? Schrijf je hieronder in.