Inspiratie

Gastblog: Waar spaar jij voor in 2030?

01-08-2019

Zelfrijdende auto’s, robots, een retourtje naar de maan... Er staan ons grote veranderingen te wachten in de toekomst. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen voor onze spaardoelen? Peter van der Wel, futuroloog en econoom, deelt zijn blik met ons.

In de toekomst staan heel veel interessante dingen te gebeuren. Wat zou je denken van een pil waardoor je straks misschien wel 150 jaar oud wordt? Wat gebeurt er als energie gratis wordt? Niemand kan in de toekomst kijken, maar de kans is vrij groot dat je het gaat meemaken. Ik deel een aantal scenario’s met je die hoogstwaarschijnlijk doorzetten. Vergeet het heden en maak je hoofd even leeg... Ga je mee?

Waar spaar jij voor in 2030

Wat als je 150 jaar wordt…

Op medisch gebied draait alles om ouder worden. Om te beginnen de anti-aging pil. De eerste experimenten zijn veelbelovend. Futurologen gaan er daarom echt vanuit dat de eerste mensen die straks 150 jaar (of ouder) worden, nu al zijn geboren. Niet alleen de pil gaat daaraan bijdragen. Het wordt ook heel normaal om lichaamsdelen te vervangen. In de toekomst ‘rollen’ je nieuwe ogen zo uit de 3D-printer. Een nieuw hart, nieuwe benen…allemaal mogelijk. Of wat dacht je van geheugenprothesen, bij de ziekte van Alzheimer? Medicijnen worden ook steeds beter, omdat ze helemaal worden afgestemd op jouw eigen DNA. De vraag rijst dan: wie gaat voor dit alles betalen? Wordt langer leven jouw nieuwe spaardoel? Spaar je straks voor nieuwe longen? Het zou heel goed kunnen.

Jezelf opnieuw uitvinden

Laten we hierop voortborduren. Als je weet dat je straks misschien wel 150 of zelfs 200 jaar wordt, ga je heel anders tegen scholing en werk aankijken. We moeten het oude beeld dat we nu nog hebben van ons leven – we worden geboren, gaan naar school, krijgen een baan, gaan met pensioen en overlijden – loslaten. Je wilt misschien beginnen met een carrière in het onderwijs en vervolgens neem je een pauze van een aantal jaar. Daarna kun je gaan werken in de bouw of word je advocaat. Dat herhaalt zich daarna nog enkele malen. Tussentijds zul je opnieuw naar school moeten en af en toe neem je een sabbatical van meerdere jaren. Je zult jezelf als het ware steeds opnieuw gaan uitvinden. Leren wordt een levenslang proces. Dus misschien spaar je later wel voor een jaar sabbatical of voor je derde studie. Of anders gezegd: ga je sparen om jezelf opnieuw uit te vinden.

Als energie gratis wordt…

Heel veel mensen realiseren zich het niet, maar iedere 2 jaar verdubbelt de hoeveelheid zonne-energie die wij wereldwijd produceren. Dat is al 40 jaar gaande. En een verdubbeling van een verdubbeling gaat op den duur héél snel verlopen. Op dit moment komt ongeveer 3,2% van ons energieverbruik van de zon. Even doorrekenen: in 2029 is dat dus al 102,4%! Als dat zo doorgaat hebben we dadelijk heel veel, bijna gratis energie. Want de prijs van zonne-energie daalt ook nog steeds. Als we dan straks beschikken over onbeperkte (bijna) gratis energie, wordt recyclen – wat veel energie kost – spotgoedkoop en dus aantrekkelijker. Alle grondstoffen hergebruiken, je auto elektrisch laten rijden, het milieu herstellen en de klimaatcrisis afwenden. Daarvoor moeten we dan natuurlijk wel investeren in die goedkope groene energie. Wat dat kan betekenen voor sparen? Misschien kun je jaarlijks veel geld opzij zetten, omdat je praktisch niks meer betaalt voor energie (mits je zonnepanelen hebt geregeld). Tegelijkertijd kan het leven op andere fronten ook meer geld gaan kosten, bijvoorbeeld omdat we ouder worden. Maar als robots later al ons werk gaan doen, wordt geld misschien minder belangrijk. Veel gissen dus, maar nu sparen voor zonnepanelen lijkt in ieder geval een goede zet! 

Sparen is vrijheid kopen

Eén ding is zeker. De toekomst heeft waarschijnlijk veel mooie dingen voor ons in petto. Maar om daar echt van te kunnen profiteren is een klein (of liever groot) financieel spaarpotje wel aan te bevelen. Of je later nu smacht naar een nieuw hart, een weekendtrip naar de maan of een jarenlange sabbatical… Zorg voor een serieuze buffer zodat je straks de vrijheid hebt om te kunnen kiezen. Want vergeet niet: de beste manier om de toekomst te voorspellen, is hem zelf te maken.