Spaarportretten

Kijkje in ons spaarbrein- Steven en Andrea

21-10-2022

Steven (31) en Andrea (29) geven ons een kijkje in hun spaarbrein, hoe zij tegen sparen aankijken en wat hun spaarstrategie is. Steven werkt voor een organisatie die wereldwijd ontwikkelingswerk doet en Andrea promoveert op het onderwerp van socio-economische status en gezondheidskeuzes. Het stel woont samen in Amsterdam en kochten 2 jaar gelden samen hun eerste huis. Sinds kort zijn Steven en Andrea verloofd. Dat betekent dat er flink gespaard wordt want naast de bruiloft hebben ze ook allebei persoonlijke spaardoelen. Reden genoeg om hun spaarboekje te openen en ons een inkijkje te geven.

Vertel eens meer over jullie spaardoel

De open deur is natuurlijk dat we net verloofd zijn. Dan moet je natuurlijk sparen voor een bruiloft. Hoewel we nog geen datum hebben, zijn we wel alvast begonnen met het aanleggen van een bodem in de spaarpot. Ook sparen we allebei voor de toekomst. Een buffer of, en dan hebben we het echt over de toekomst, misschien ooit kinderen.
Daarnaast hebben we allebei ook persoonlijke spaardoelen, voor op de kortere termijn. Denk aan vakanties of andere leuke dingen. Ook zijn we beide bezig met muziek. Andrea zingt en maakt haar eigen nummers en Steven koopt (te) veel platen. Dat zijn hobby’s die ook aardig wat kosten want Steven heeft een nieuwe mixer op het oog van € 2000 en Andrea is op zoek naar nieuwe instrumenten en wilt haar volgende album opnemen.

Hoeveel hebben jullie tot nu toe gespaard?

We hebben een mooie basis voor onze langetermijndoelen, maar hier kan altijd meer bij. Zeker als we de bruiloft voorzichtig meerekenen. Zoals gezegd sparen we allebei ook voor vakanties. Elk jaar bouwen we dit potje ieder op tot ongeveer € 1500, om er vervolgens lekker van te genieten. Voor onze individuele doelen proberen we deze altijd binnen een jaar te halen. 

Sparen jullie samen of apart?

We hebben geen gezamenlijke spaarrekening en sparen apart op onze eigen rekeningen. In de toekomst willen we misschien samen een rekening als we getrouwd zijn.

Zijn jullie tevreden over de spaarpot?

We zijn allebei redelijk tevreden, maar merken wel dat we elk jaar meer nodig hebben. De inflatie is ontzettend hoog en het rendement op investeringen is ook niet top momenteel. We zijn dus best tevreden over de pot zelf, maar minder enthousiast over het waardeverlies. Soms voelt dat als sparen met de kraan open. 

Hoe groot is de kans dat jullie het spaardoel behaalt?

Op de lange termijn komt het wel goed. De korte termijn gaat misschien iets langer duren door de inflatie. Als hetgeen waar je dan voor spaart opeens duurder wordt kan dat best zuur zijn. Maar we blijven er realistisch over en zetten haalbare doelen die bij te spijkeren zijn.

Beleggen jullie ook een deel van jullie vermogen?

Andrea heeft al een aantal jaar een beleggingspakket en Steven is daar onlangs ook mee begonnen.

Hoe ziet jullie balans er uit?

We geven ongeveer 50% van ons netto-inkomen uit aan vaste lasten zoals wonen, warmte en boodschappen. Helaas zien we net als iedereen die kosten de laatste tijd rap stijgen. Daarnaast investeren we 15% van het inkomen in een spaarrekening of beleggingen, dus voor allebei ongeveer 7,5%. De overige 35% gaat op aan andere uitgaven. Soms zijn die leuk zoals uit eten of een feestje, andere keren iets wat echt gewoon moet. Als er iets overblijft aan het einde van de maand gaat het altijd naar de spaarrekening.

Vinden jullie sparen moeilijk?

Wij vinden het niet heel moeilijk, zolang je er realistisch mee omgaat. Je moet blij zijn met wat je kunt sparen uit je salaris. Natuurlijk komt er soms verleiding op ons pad, en jezelf trakteren mag ook best, maar voor echt dure dingen zetten we een apart spaardoel op. Daarnaast zijn we niet heel trendgevoelig en kopen liever iets van betere kwaliteit voor de langere termijn. Vooral Andrea is erg gedisciplineerd en kan haar uitgaven goed in bedwang houden.

Zijn jullie opgegroeid met sparen?

Stevens’ ouders spaarden wel, maar er is niet perse iets meegegeven. Het ging vroeger thuis meer om lifestyle keuzes. De Hollandse filosofie van je hebt geen dure spullen nodig. Er werd sowieso weinig over geld gepraat vroeger. Het ging meer over verantwoordelijkheid en eigen keuzes maken. Daardoor denk ik nu wel altijd eerst: heb ik dit echt nodig?
Andreas heeft daarentegen wel sparen met de lepel ingegoten gekregen. Andrea komt uit Amerika en daar moet je vroeg beginnen met sparen. Omdat het sociale vangnet in Amerika nogal grote mazen heeft, werd het haar al jong duidelijk gemaakt dat sparen voor de universiteit, gezondheidskosten of een pensioen eigen verantwoordelijkheden zijn.

Wat is jullie spaartip?

Stel redelijke doelen met een minimumbedrag dat je elke maand wilt sparen. Dit bedrag moet goed te halen zijn, maar ook weer niet te laag. Maak het meteen over en kom er niet meer aan. Als je geld aan het einde van de maand over hebt, maak je dat ook over. Met een combinatie van dit vaste bedrag, aangevuld met al het extra dat we kunnen missen, vinden wij sparen geen last. Als je dat lang doet, zie je het vanzelf groeien.

Wat helpt je om het sparen vol te houden?

Allereerst helpt het dat we allebei niet heel impulsief zijn. Als we iets duurder willen kopen dan doen we daar eerst onderzoek naar en slapen er niet een nachtje, maar soms wel weken over. Daarnaast zijn we allebei een beetje bang voor de toekomst. Daar zijn we ook niet de enigen in. Over het algemeen kun je zeggen dat we een pessimistische kijk op de ontwikkelingen in de wereld hebben. Sparen geeft daar een deel zekerheid in.

Waar spaarden jullie eerder voor?

Naast het sparen voor het nieuwe huis spaarden we voor, en het zal geen verrassing zijn, speakers. Als muziekliefhebbers wilden we hier best iets meer aan uitgeven. Dat haal je dan weer uit de investering door het genieten. Ook zijn speakers aankopen waar je lang mee doet en die op termijn ook redelijk goed te verkopen zijn. Andrea spaarde in het verleden voor het mixen en masteren van haar album, en spaart nu dus voor haar tweede album.

Waar geven jullie je geld graag aan uit?

We geven allebei graag geld uit aan gezellige dingen zoals lekker eten, goede wijn of een leuk feestje. Daarnaast gaan we een aantal keer per jaar op vakantie, het liefst naar onbekendere plekken. Zo waren we recent een maand in Georgië. Steven geeft zijn geld daarnaast ook graag uit aan vinylplaten en boeken. Daar heeft hij inmiddels een indrukwekkende verzameling van. Andrea geeft graag geld uit aan kleding, sporten en muziek. 

Zouden jullie sparen meenemen in jullie opvoeding?

We zouden niet per se de nadruk op alleen sparen leggen maar liever het hele financiële plaatje. Verantwoordelijk omgaan met geld omvat namelijk meer dan alleen sparen. Uiteindelijk wil je een kind de handvaten meegeven om zelf beslissingen te maken die goed afgewogen zijn. Sparen past wel in dat plaatje, maar is niet de enige mogelijkheid.