Tips

Hoe bouw jij aan je financiële toekomst?

03-10-2023

In de wereld van geld en financiën zijn er talloze manieren om aan je financiële toekomst te bouwen. Een aantal mogelijkheden zijn- naast het vertrouwde sparen natuurlijk- verzamelen, beleggen en de wereld van cryptovaluta. Elk van deze mogelijkheden heeft zijn eigen voor- en nadelen. Bij LeasePlan Bank willen we het liefst iedereen informeren over manieren om te bouwen aan een gezonde financiële toekomst, ook al bieden we zelf alleen een spaarrekening aan. We zijn er namelijk van overtuigd dat sparen altijd belangrijk is, ongeacht of je ervoor kiest om een deel van je geld daarnaast ook in iets anders te investeren. Daarom helpen we je graag met het verruimen van je blik.

In dit blog gaan we dieper in op een aantal van deze aanvullingen op sparen, hoe deze zich tot elkaar verhouden en welke rol ze kunnen spelen in het bouwen aan een gezonde financiële toekomst.

Wil je onze videoserie bekijken over deze onderwerpen? Bekijk alle afleveringen van Sparen VS hier.

Verzamelen

Het verzamelen van exclusieve en zeldzame objecten is een hobby van veel mensen. Denk aan verzamelaars van exclusieve sneakers, voetbalshirts, of zelfs Pokémonkaarten. De markt voor sommige objecten is enorm, waardoor een verzameling gewilde objecten een vorm van investering voor de toekomst kan zijn. Voor sommige verzamelaars zijn hun collecties meer dan alleen maar spullen en zien ze potentieel in hun verzamelingen, met het idee dat ze op een dag kunnen profiteren van een waardevermeerdering. Echter, vaak is de emotionele waarde van deze objecten zo groot dat verzamelaars aarzelen om ze te verkopen.

Een belangrijk aspect van verzamelen is dat het niet alleen een financiële investering is, maar ook een investering in tijd, ruimte en passie. Het vergt expertise om authentieke items te identificeren, aangezien de markt vaak wordt overspoeld met neppe items. Daarnaast moeten verzamelaars de juiste omgeving en zorg bieden voor hun collecties om de waarde te behouden. Verzamelen is een uit de hand gelopen hobby die zowel passie als toewijding vereist. Begin er dus niet aan als je het alleen doet voor de opbrengst., Je moet er vooral zelf lol in hebben.

Beleggen

Beleggen is een andere manier om je financiële toekomst op te bouwen, maar het is een avontuur dat met risico's gepaard gaat. In de wereld van beleggen is kennis van de markt essentieel. Er zijn verschillende benaderingen, variërend van risicovol tot voorzichtig. In onze Sparen VS videoserie worden bijvoorbeeld twee beleggers voorgesteld: Nikos, een ervaren belegger die risico's niet schuwt, en Alex, die kiest voor beleggingsfondsen en daardoor minder risico neemt.

Een belangrijk punt voor beleggers is het belang van financiële kennis en het vermogen om emoties uit te schakelen bij het beleggen. Beleggers moeten begrijpen dat de markt volatiel kan zijn en dat het belangrijk is om op de lange termijn te denken. Dan maakt een tijdelijke marktschommeling namelijk weinig meer uit. Een doorgewinterde belegger heeft ook een ruime buffer op de bank. Niet alleen voor onverwachte kosten en tegenvallers, maar ook om snel bij te kunnen kopen als een aandeel in de ‘aanbieding’ is.

Cryptovaluta

Cryptovaluta zijn digitale valuta's die de laatste jaren veel aandacht hebben gekregen. Ze bieden potentieel hoge rendementen, maar ze gaan ook gepaard met aanzienlijke risico's. Voor de Sparen VS serie spraken we enkele crypto-investeerders: Bernd, die succes heeft gehad in de cryptomarkt, en Gerdy, die de FOMO (Fear Of Missing Out) volgde en uiteindelijk een dikke winst misliep.

Crypto-investeringen zijn volatiel en kunnen leiden tot zowel grote winsten als verliezen. Het is belangrijk om te begrijpen dat de markt 24/7 open is en dat emoties een rol kunnen spelen bij het nemen van beslissingen. Bovendien is er een risico op fraude en oplichting in de cryptowereld. Omdat maar weinig écht weten wat ze doen in cryptoland, en vanwege het gebrek aan regulering, zijn er veel mensen die zeggen wél duidelijkheid te kunnen scheppen en de weg te kunnen wijzen richting rijkdom. Helaas zijn niet al deze ‘finfluencers’ even betrouwbaar en spelen er vaak eigen belangen mee.

De rol van sparen in de mix

Hoewel verzamelen, beleggen en cryptovaluta allemaal mogelijkheden bieden om je financiële toekomst te bouwen, blijft sparen een essentieel onderdeel van een gezonde financiële mix. Sparen is veiliger, stabieler en voorspelbaarder dan beleggen of cryptovaluta. Het biedt directe toegang tot je geld zonder dat je eerst iets moet verkopen in ongunstige marktomstandigheden.

Alle geïnterviewden in de Sparen VS serie benadrukken dan ook het belang van een spaarbuffer, zelfs als ze daarnaast investeren in andere zaken. Sparen dient als een veilig vangnet voor onverwachte uitgaven en biedt gemoedsrust in tijden van financiële onzekerheid.

Benieuwd hoeveel buffer spaargeld jij nodig hebt?

Lees ons blog om erachter te komen.

Persoonlijke keuze

Uiteindelijk hangt de keuze tussen verzamelen, beleggen, cryptovaluta of iets anders af van jouw persoonlijke situatie, doelen en risicotolerantie. Een gebalanceerde financiële mix kan de beste aanpak zijn, waarbij je zorgvuldig afweegt hoeveel je investeert in verschillende activa.

Het is essentieel om jezelf goed te informeren voordat je beslissingen neemt in de wereld van verzamelen, beleggen of cryptovaluta. Kennis is de sleutel tot succes, ongeacht de gekozen financiële strategie. Bouw aan je financiële toekomst op een manier die bij jou past en waarbij je zowel financiële groei als gemoedsrust kunt ervaren.

 

Bij LeasePlan Bank zijn we continu op zoek naar interessante verhalen van mensen over financiën en sparen. Wil je ook je verhaal delen? Stuur een e-mail naar onze Content Marketeer

 

 

Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief