Tips

Past Deposito sparen bij mij?

15-04-2023

Een termijndeposito is een populaire manier van sparen voor de toekomst. Omdat de depositorente en looptijd vooraf bekend zijn, weet je precies waar je aan toe bent. Ook is een termijndeposito een stabiele en veilige manier van sparen waarbij de veranderingen in de markt geen invloed hebben op jouw spaarbedrag. Dat maakt depositosparen een uitstekende keuze voor het sparen voor financiële doelen, maar omdat je het geld niet tussentijds op kunt nemen kan het zijn dat het niet helemaal bij je persoonlijke situatie past. In dit blog leggen we uit waar je op moet letten bij het openen van een deposito en hoe je bepaalt wat de beste keuze voor je is. 

Wat is depositosparen?

Bij depositosparen zet je geld vast voor een bepaalde periode tegen een afgesproken rente. Je ontvangt dezelfde rente over de hele looptijd en hoe langer deze looptijd is, hoe hoger de rente. Als voorwaarde geldt wel dat je niet tussentijds kunt opnemen. Dat kan, afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, een factor zijn waar je goed over na moet denken bij het openen van een deposito. Omdat een deposito afgesloten kan worden voor verschillende looptijden, bij LeasePlan Bank bijvoorbeeld voor 3 tot 60 maanden, is er altijd een deposito optie die bij jouw situatie past.

Lang- of kortlopende deposito?

Omdat je het geld in een deposito niet zomaar tussentijds  kunt opnemen, moet je goed afwegen of en welke depositolooptijd bij jouw situatie past. Het geld in een deposito staat, net als de afgesproken rente, vast voor de hele looptijd. Daarom is het goed om af te wegen of je wel een deposito van bijvoorbeeld 5 jaar wilt openen als je mogelijk het geld tussentijds nodig hebt. Gelukkig zijn er ook kortere looptijden van een deposito, dus het kan best zijn dat een jaar of 2  beter bij jouw situatie past. Je kunt ook je spaargeld opdelen in een depositoladder. In een depositoladder zet je spaargeld vast voor verschillende looptijden waardoor er geregeld geld vrijkomt dat je dan kunt gebruiken, of opnieuw in een deposito onder kunt brengen. In dit blog kom je meer te weten over wat een depositoladder is, de voordelen en hoe je deze zelf kunt openen.

Geld nodig tijdens de looptijd van een deposito

Heb je toch het geld nodig tijdens de looptijd van een deposito? Dan kun je alleen in uitzonderlijke situaties, zoals een scheiding of het verlies van je baan, het deposito vroegtijdig laten beëindigen. Vaak betaal je daarnaast een boete voor het beëindigen van een deposito. Bij LeasePlan Bank is dit een vast bedrag van € 75.

Is een termijndeposito iets voor mij?

Of een termijndeposito een goede keuze voor jouw situatie is kun je zelf het beste afwegen. Zoals toegelicht in dit blog, moet je in jouw keuze meenemen wat voor jou een goede looptijd is en bedenken of je het geld binnen die looptijd nodig hebt. Omdat je een afspraak aangaat en je geld ‘op slot’ zet, in ruil voor een hogere rente, is een deposito de perfecte methode om te sparen voor de middel-tot-langere termijn.

Deposito Sparen bij LeasePlan Bank

Deposito Sparen bij LeasePlan Bank doe je makkelijk vanaf onze Online Spaarrekening. Je hebt dus geen aparte depositorekening nodig. Op de Online Spaarrekening ontvang je automatisch een scherpe (flexibele) rente en kun je altijd opnemen wanneer jij het wilt. Ideaal voor jouw spaardoelen op de kortere termijn of als je liever flexibiliteit wilt.  Een termijndeposito open je al vanaf €1.000, tegen een vaste rente en voor een vaste periode. Je kiest zelf hoelang jouw deposito loopt voor een periode van 3, 6 of 9 maanden, 1, 2, 3, 4 en 5 jaar. Hoe langer de periode, hoe hoger de rente.

Benieuwd naar onze actuele rentestanden? Je vindt ze hier.