Tips

Trisita belegde zichzelf naar een vroeg pensioen

26-07-2023

Trisita is 62 en belegt al meer dan de helft van haar leven. Door de jaren heen heeft ze veel ervaring opgedaan in de aandelenmarkt. In het begin vooral in fondsen, maar naarmate Trisita de markt beter begon te begrijpen groeide ook haar kennis en kunde om succesvol te zijn in het verhandelen van specifieke aandelen. Dat laatste ging, samen met gedisciplineerd sparen, zelfs zo goed dat Trisita inmiddels al een paar jaar is gestopt met werken. 

Hoe de beleggingsreis van Trisita er uit ziet lees je in dit interview. Ze neemt ons mee vanaf het begin en legt uit hoe ze het handelen in aandelen benadert en waar je als beginner op moet letten.

Dit interview is onderdeel van onze 'Sparen VS' serie. Benieuwd naar de aflevering Sparen VS Beleggen? Bekijk deze hier.

Hoe en wanneer kwam u erbij om te beleggen?

36 jaar geleden begon ik met beleggen. Ik was toentertijd verloofd met iemand die op de beurs in Amsterdam werkte. Destijds vond de aandelenhandel nog plaats op de beursvloer, nu is dat allemaal digitaal. Van mijn verloofde kreeg ik een hoop mee over hoe mensen financieel beter van beleggen werden. Ik begon toen voorzichtig met beleggingsfondsen. Naarmate ik meer van de markten te weten kwam en leerde hoe het spelletje werkte begon ik ook in specifieke aandelen te beleggen. Mijn eerste aandeel was destijds Shell en die heb ik nog steeds, al heb ik het aantal aandelen wel door de jaren heen flink uitgebreid.

Ik heb in 1987 Zwarte Maandag, de dag waarop wereldwijd alle beurzen kelderden, ook meegemaakt aan het begin van mijn beleggingsreis. Daar leed de gezondheid van mijn verloofde ook onder want er was veel geld binnen een paar uur verdampt. 

Heeft u een doel met beleggen?

Ik ben op mijn 60e gestopt met werken na een lange carrière als advocate. Nu zijn mijn beleggingen vooral een buffer voor mijn pensioen én een bron van inkomsten via het dividend. Natuurlijk was beleggen voor mijn pensioen niet altijd mijn doel. In het begin belegde ik vooral voor kleinere doelen, maar als het goed gaat ga je op een gegeven moment toch nadenken over je oudere dag. Daar pas je vervolgens je strategie op aan. Sommige aandelen keren bijvoorbeeld 4 keer per jaar een dividend uit. 

Wat verwacht u qua rendement van het beleggen, en over welke periode is dat? 

Ik schat mijn gemiddelde rendement over de afgelopen 10 jaar tussen de 8% en 10%. Maar 2 jaar geleden, toen de markten tijdens zo corona zo hoog stonden, had ik 22,45% rendement op de hele portefeuille. Dat was een zeer mooie winst. Ik heb 2 vrienden waar ik vaak mee praat over beleggen. Beide werken bij de beleggingstak van een bank. Zij waren toch wel een beetje jaloers op mijn grote winsten.

Natuurlijk gaat er ook veel tijd in zitten. Je moet veel onderzoek doen en dan proberen op het juiste moment toe te slaan met een aankoop of verkoop. Na 36 jaar heb ik daar een redelijk goede antenne voor. Om die af te stellen moet je wel (veel) fouten maken, want daar leer je van.

De aandelenmarkten kunnen heftig op en neer bewegen. Hoe gaat u met dat risico om?

Ik voel niks meer bij het schommelen van de markt en ik slaap er geen seconde minder om. Na 36 jaar ken ik het spelletje. Vroeger was ik al blij met een gulden winst, tegenwoordig doet het me niet meer zoveel. In het begin was het nog spannend als de koersen omhoog of omlaag gingen, maar op een gegeven moment accepteer je dat het erbij hoort.

Wat is uw grootste fout geweest met beleggen?

Mijn allergrootste fout was toen ik aandelen had gekocht van Imtech. Op papier was dat een prachtig bedrijf dat het met een omzet van bijna €5,5 miljard erg goed leek te doen. Ook op de beurs was het bedrijf een favoriet. Maar toen bleek dat er gefraudeerd werd in de boeken. De koers kelderde binnen een paar uur met 48%. En dat was nog maar het begin. Het ene na het andere fiasco volgden elkaar op. De koers zakte met 99% vergeleken met de koers voordat de fraude bekend werd, met een faillissement als resultaat.

Het geld dat er dan geïnvesteerd is in aandelen van het bedrijf ben je dan simpelweg gewoon kwijt. Dat is het risico van de markt, al komt een situatie als deze zelden voor.

Heeft u veel risico genomen door uw geld in aandelen te stoppen?

Ik denk van niet. Ik doe mijn huiswerk goed. Voordat ik in een bedrijf investeer, spit ik eerst jaarverslagen, persberichten en nieuws door. Ik kijk dan vooral naar de balans, markt en groeipotentie van het bedrijf. Ook kijk ik veel naar technische gegevens van aandelen zoals de bèta, koers-winstverhouding en andere lange termijn indicatoren. Ik beleg ook voornamelijk voor de lange termijn waardoor de dagelijkse schommelingen in de markt minder impact hebben op het eindresultaat van mijn portefeuille. 

Hoeveel tijd gaat erin zitten?

Dat is wisselend. Nu is het cijferseizoen, dan ben ik drukker omdat er wekelijks nieuwe kwartaal- en halfjaarresultaten gepubliceerd worden. Soms is het wel veel, vooral omdat er ook beurzen zijn in Azië die open gaan als wij in Nederland slapen. Soms blijf je daar dan voor wakker om gelijk bij opening toe te kunnen slaan.

Hoe kijkt u tegen sparen aan en de verhouding tussen beleggen en sparen?

De verhouding tussen beleggen en sparen is heel belangrijk. Toen ik stopte met werken 2,5 jaar geleden, had ik 15% vermogen in aandelen en 85% contant op de spaarrekening. Maar mijn vermogen groeit door het hogere rendement harder in aandelen, en ik krijg daar ook dividend uit. Dat zijn maandelijkse inkomsten die ik gebruik om van te leven tijdens mijn pensioen.

Die 15-85 verdeling vond ik toen verstandig, want sparen voelde veiliger. Daarnaast heb je geld nodig voor onverwachte uitgaven. Als al je vermogen in aandelen zit kun je er niet gelijk bij. Dan moet je verkopen, en dat kan op dat moment minder lucratief zijn. Je wilt eigenlijk voorkomen dat je gedwongen moet verkopen op een ongunstig moment, en insgelijks wil je kunnen kopen als het gunstig is. Dan heb je wel een goede buffer nodig.

Vraag je jezelf af wat een goede verdeling tussen spaargeld en beleggen is? Mr. FOB licht in dit blog zijn strategie toe.

Wat zou u iemand aanraden die wilt beginnen met beleggen?

Een beginnende belegger zou ik aanraden om beleggingsfondsen te kopen. Dat is een prima beginpunt. Een fonds bestaat uit een pakket aandelen, beheerd door fondsmanagers die best weten wat ze doen. Over het algemeen leveren fondsen een redelijk rendement op en omdat het een pakket is zal het fonds minder schommelen als er een bedrijf tussen zit die het minder goed doet. Je risico is dan gespreid over heel veel bedrijven.

Als je als beginnende belegger de markt een beetje onder de knie begint te krijgen en wilt investeren in specifieke aandelen, dan zou ik aanraden een aantal gelijkgestemden te zoeken. Een soort beleggingsclubje. Samen kun je namelijk veel meer kennis, tips en leads delen.

 
 

Meer spaarnieuws, tips en inspiratie ontvangen?

Schrijf je hier in voor onze spaar nieuwsbrief!