ECB verhoogt rente opnieuw met 0,75%

28-10-2022

ECB verhoogt rente opnieuw met 0,75%

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft zoals verwacht de rentetarieven opnieuw met 0,75% verhoogd. Het is de derde renteverhoging op rij van deze historische omvang. De ECB wil met de renteverhogingen er voor zorgen dat de inflatie binnen de perken blijft. 

De hogere rente betekent dat als commerciële banken geld willen lenen van de centrale bank, dit nu gaat tegen een herfinancieringstarief van 2%. Het geld dat door de banken op de centrale bank wordt gezet, levert nu een depositorente op van 1,50%.

De inflatie in de Eurozone is in september opgelopen tot 9,9%. De ECB spreekt van een ‘veel te hoge inflatie’ en gaat er vanuit dat de inflatie gedurende de komende maanden te hoog zal blijven. De centrale bank verwacht dan ook dat er nog meer renteverhogingen zullen volgen om de prijsstijgingen in bedwang te krijgen.

De rentetarieven op deposito’s met een vaste looptijd stijgen al sinds begin dit jaar, zo blijkt uit gegevens van De Nederlandse Bank. Termijndeposito’s zijn voor consumenten een goede spaarkeus, omdat de rente hoger is dan op een gewone spaarrekening. Kijk hier voor de actuele rente op termijndeposito’s van LeasePlan Bank.