Spaarders horen in augustus of ze recht hebben op belastingvoordeel

02-08-2022

Spaarders horen in augustus of ze recht hebben op belastingvoordeel

Spaarders kunnen in augustus er achter komen of ze recht hebben op een extra belastingvoordeel over het jaar 2021. Dit heeft te maken met de eerder door het kabinet aangekondigde compensatie voor de spaartaks. Dit kan aanzienlijke bedragen opleveren voor mensen met een groot vermogen (meer dan €50.000 alleen of €100.000 met een fiscaal partner).

 

 

Eind 2021 oordeelde de Hoge Raad dat het fictieve rendement op vermogen in Box 3 te hoog was en niet in relatie stond tot de lage spaarrentes. Volgens de rechter is dit in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Spaarders hoeven daarom minder belasting te betalen. In verband met de uitspraak moeten mensen die in maart of april aangifte hebben gedaan, langer wachten op de definitieve belastingaanslag over het jaar 2021. De belastingdienst moet zijn systemen aanpassen en hoopt dit in augustus voor elkaar te hebben gekregen.

 

 

Door het oordeel van de Hoge Raad kunnen alle vermogende spaarders voor het jaar 2021 en 2022 rekenen op een belastingvoordeel. ABN AMRO MeesPierson berekent dat dit varieert van €292 voor kleinere spaarders, tot €30.431 voor mensen die enkele miljoenen op hun spaarrekening hebben staan. Voor spaarders kan het dan ook lonen om volgende maand te checken of er fiscaal voordeel kan worden behaald dankzij de nieuwe berekeningsmethode.

 

René Bruel van ABN AMRO MeesPierson laat op de website van Business Insider weten dat vooral mensen met een fiscale partner kunnen profiteren van de nieuwe berekeningsmethode. Door de verdeling van het vermogen aan te passen, zouden zij er op vooruit kunnen gaan.

 

Als de Belastingdienst zijn aangiftesoftware heeft aangepast aan de nieuwe berekeningsmethode, kunnen spaarders dankzij deze software kijken of er nog extra voordeel kan worden behaald. Spaarders krijgen automatisch bericht van de Belastingdienst zodra het nieuwe aangifteprogramma klaar is.

Bronnen: ABN AMRO Mees Pierson, Belastingdienst. Lees meer: Business Insider