Spaarders profiteren van uitstel nieuwe spaartaksregeling

07-09-2022

Spaarders profiteren van uitstel nieuwe spaartaksregeling

De vervanger van de spaartaks is met een jaar uitgesteld. Het Ministerie van Financiën heeft laten weten dat het niet realistisch is om de wijziging al in 2025 in te kunnen voeren. Het ziet er naar uit dat dit goed nieuws is voor spaarders terwijl de schatkist door het uitstel ongeveer €385 miljoen misloopt. 

De spaartaks moet op de schop omdat de Hoge Raad eind 2021 oordeelde dat het fictieve rendement op vermogen in box 3 te hoog was en niet in relatie stond tot de lage spaarrentes. Volgens de rechter is dit in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Spaarders die van mening waren dat ze daardoor te veel belasting hebben betaald in de periode tussen 2017 en 2022, konden bezwaar maken om geld terug te krijgen. Ongeveer 60.000 mensen hebben dit uiteindelijk gedaan. Het is nog onduidelijk of mensen die geen bezwaar maken ook gecompenseerd zullen worden.

Door het eerdere oordeel van de Hoge Raad kunnen alle vermogende spaarders voor de komende jaren ook rekenen op eenzelfde belastingvoordeel. ABN AMRO MeesPierson heeft eerder berekend dat dit varieert van €292 voor kleinere spaarders, tot €30.431 voor mensen die enkele miljoenen op hun spaarrekening hebben staan.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat er een nieuwe box 3-belasting zou worden ingevoerd in 2025. Maar in verband met het realiseren van de compensatieregeling voor de oude spaartaks gaat dit niet lukken en is het invoeren van de nieuwe spaartaks met een jaar uitgesteld. 

Ondertussen wordt er gewerkt aan overbruggingswetgeving. Hierbij wordt ook uitgegaan van het werkelijke rendement op spaargeld in plaats van het fictieve rendement. Staatssecretaris Marnix van Rij schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat belastingplichtigen met uitsluitend spaargeld als gevolg hiervan tot 2026 ‘vrijwel geen belasting in box 3’ hoeven te betalen als de rente op spaargeld zo laag blijft als nu. 

Bronnen: Rijksoverheid, ABN AMRO MeesPierson