Vooral jongeren zijn slachtoffer van fraude

31-03-2022

Vooral jongeren zijn slachtoffer van fraude

Uit recent onderzoek blijkt dat 16% van de Nederlanders in 2020 slachtoffer is geworden van fraude. De jaarlijkse schade van fraude wordt geschat op €2,75 miljard. Hierbij gaat het in 47,7% van de gevallen om betalingen via de bank. Slachtoffers verliezen kleine bedragen, maar soms ook grote sommen geld. Bovendien kan de psychische schade voor de gedupeerden aanzienlijk zijn.

De meeste problemen met fraude doen zich voor bij aankopen via het internet. Ook worden veel slachtoffers opgelicht door vriend-in-noodfraude via WhatsApp, datingfraude en spoofing. Een aantal slachtoffers meldt dat de fraudeurs doen alsof ze deel uitmaken van een bank, bijvoorbeeld als helpdeskmedewerker.

Wat het onderzoek duidelijk maakt is dat echt iedereen slachtoffer kan worden van fraude. Opvallend is dat jongeren vaker slachtoffer zijn dan ouderen. Van alle melders was 13,1% ouder dan 35 jaar en 21,5% jonger dan 35. Dit komt vermoedelijk omdat jongeren meer online zitten en daardoor vatbaarder zijn voor fraude, zo denken de onderzoekers.

Bron: Universiteit Twente. Lees ons blog over hoe je internetfraude kunt voorkomen