Tips

Sparen voor je pensioen als zzp’er

14-08-2023

6 tips voor zzp’ers die zelf sparen voor hun pensioen - of die daarmee willen starten 

Een goede voorbereiding op de toekomst is belangrijk voor elke zzp'er. Ben jij een zelfstandige ondernemer en wil jij een hoger pensioen dan je AOW? Dan is het handig om op tijd te beginnen met sparen voor je pensioen. Maar waar moet je beginnen? En hoeveel moet je pensioensparen? Om je te helpen, hebben we zes tips voor zelfstandig ondernemers die zich willen voorbereiden op een comfortabel pensioen.

Goed om te weten: er zijn talloze opties om je pensioen zelf te regelen. Maar elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is daarom verstandig om je pensioen te bespreken met een financieel adviseur of boekhouder. Zo weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt voor een zorgeloze toekomst.

Tip 1: Denk op tijd na over hoeveel je moet pensioensparen als zzp’er

Als eigen baas heb je natuurlijk recht op AOW, maar als je tijdens je pensioen liever meer bestedingsruimte wilt hebben, dan moet je daar wel zelf voor zorgen. Dat is iets om goed over na te denken en daarom is het handig om te beginnen bij de basis. Bedenk hoeveel geld je later nodig denkt te hebben en wat je wilt bereiken. Wil je meer te besteden hebben dan nu, of is het genoeg om hetzelfde bedrag per maand te hebben? En welk risico wil je nemen? Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen om een financiële planning te maken en zelf te sparen voor je pensioen. Ook al lijkt het misschien ver weg, met een beetje planning en motivatie kun je later genieten van een welverdiend pensioen.

Tip 2: Ontdek welke belastingvoordelen voor jou interessant zijn

Wist je dat je als zzp’er belastingvoordelen kunt krijgen als je tijdig begint met pensioensparen? Door zelf te sparen voor je pensioen, kun je namelijk tot een bepaald bedrag profiteren van diverse voordelen. Het bedrag dat je in je pensioenpotje stopt is aftrekbaar en je krijgt een deel van het geld terug bij de aangifte inkomstenbelasting. En nog een voordeel: het bedrag dat in je pensioenpotje zit, telt niet mee als vermogen in box 3, waardoor je geen belasting hoeft te betalen over de waarde ervan.

Tip 3: Denk na of lijfrente of banksparen iets voor jou is

Om in aanmerking te komen voor belastingvoordelen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen bij het investeren in een pensioenproduct. Dit kan via een bank, beleggingsinstelling of verzekeraar. Vervolgens kun je eenmalig een bedrag storten of regelmatig wat overmaken. Het geïnvesteerde geld wordt belegd door de financiële dienstverlener. Als je met pensioen gaat ‘koop’ je dan met de opbrengst een tijdelijk of levenslang pensioen.

De jaarruimte beperkt hoeveel geld je met belastingvoordeel opzij zet per jaar, maar als je niet in de jaren daarvoor hebt ingelegd, kun je de inhaalruimte gebruiken. Controleer op de website van de Belastingdienst hoeveel belastingvoordeel je kunt benutten als zzp’er bij het sparen voor je pensioen.

→ Leestip! De regels van het nieuwe pensioenakkoord gaan op 1 juli 2023 in werking en hebben mogelijk grote consequenties voor gepensioneerden. In het blog: Nieuw pensioenstelsel uitgelegd: wat betekent het voor mij? brengen we je op de hoogte van de veranderingen die dit met zich mee kan brengen voor jouw pensioenspaarpot.

Tip 4: Bedenk of vrijwillige voortzetting bij je past

Voor mensen die hun vaste baan verlaten om als zzp'er te gaan werken, is het handig om stil te staan bij hun pensioenopbouw. Wanneer je eerder in loondienst was, betaalde je werkgever mee aan jouw pensioenpremie. Maar als zzp'er moet je dit zelf regelen. Gelukkig is er de mogelijkheid van vrijwillige voortzetting, waarbij je jouw pensioenopbouw kunt voortzetten bij je oude pensioenuitvoerder. Je betaalt dan zelf zowel het werknemers- als het werkgeversgedeelte van de premie. Wel is het van belang om te checken bij je pensioenuitvoerder welke regels er gelden voor vrijwillige voortzetting voordat je deze keuze maakt. Zo kun je ervoor zorgen dat je blijft sparen voor je pensioen als zzp'er wanneer je uit loondienst bent gegaan.

Tip 5: Maandelijkse kosten verlagen (zoals je hypotheek)

Een andere manier om je voor te bereiden op je pensioen, is door grote kostenposten al vóór je pensioen te verlagen. Dit kun je doen door slim te budgetteren, een financieel jaarplan op te stellen of eens kritisch naar je uitgavenpatroon te kijken. Een hypotheek aflossen kan bijvoorbeeld een slimme zet zijn voor zzp'ers die willen sparen voor hun pensioen. Want ook al telt dat niet mee voor je AOW, de maandelijkse kosten van een hypotheek nemen wel af, waardoor je hiervoor minder geld nodig hebt tijdens je pensioen. En als je je hypotheek dan volledig hebt afgelost, is dit een kostenpost waar jij je later al helemaal geen zorgen meer om hoeft te maken.

Tip 6: Verdiep je in diverse spaarmogelijkheden en -alternatieven

Er zijn diverse manieren om je pensioeninkomen aan te vullen, waaronder sparen, beleggen of een combinatie van beide. Als je vroeg begint met sparen, heeft je geld meer tijd om te groeien. Bovendien kun je belastingvrij sparen tot een bepaald drempelbedrag. Om het sparen makkelijker te maken, kun je een automatische overschrijving van je betaalrekening naar je spaarrekening instellen. Op deze manier bouw je stapsgewijs een mooi pensioen op, zonder dat je er elke maand bewust mee bezig hoeft te zijn. Zo kun je als zzp'er met een gerust hart werken aan je toekomst. 

Ben je benieuwd naar andere mogelijkheden om aan je toekomst te bouwen? In de Sparen Versus-serie onderzoeken we verschillende alternatieve spaarvormen en hoe deze zich verhouden tot sparen. Bekijk de afleveringen over verzamelobjecten, beleggen en crypto hier.

Op tijd voorbereiden op je pensioen 

Je eigen bedrijf runnen en tegelijkertijd plannen maken voor de toekomst kan soms overweldigend zijn. Maar door de zes bovenstaande tips in gedachten te houden, kun je jezelf voorbereiden op je pensioen. Vergeet niet dat het nooit te vroeg is om vooruit te denken! Het is belangrijk om indien nodig contact op te nemen met financiële adviseurs of belastingadviseurs die gespecialiseerd zijn in pensioenplanning. En kun je nog wat extra inspiratie gebruiken? Neem dan een kijkje in ons blogoverzicht en begin vandaag nog met sparen.  

 
Nieuwsbrief Inschrijving

Beter sparen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief